1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mój guz - jak chorować i nie zwariować? |
Ola Olka
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4780
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-06-19, 10:20 Temat: Mój guz - jak chorować i nie zwariować? |
zkrainyczarow witaj na forum.
zkrainyczarow napisał/a: | Po pierwsze: co to znaczy, że guz modeluje oskrzele? | Znaczy że wpływa na jego kształt np przez ucisk. zkrainyczarow napisał/a: | Po drugie: co oznacza obecność węzłów chłonnych pomiędzy zmianą a tkankami przykręgosłupowymi? To źle czy może to normalne? | Normalne. One tam po prostu są. zkrainyczarow napisał/a: | Po trzecie: wiem że guz to spore bydle, ale nie widać innych zmian, wiec to chyba nie rokuje najgorzej? Czy może się mylę? | Narazie nie wiemy co to za zmiana ale fakt że jest pojedyńcza i dobrze okonturowana - to pozytywne czynniki. zkrainyczarow napisał/a: | Po czwarte: guz nie nacieka, czy to oznacza, że w razie co łatwiej go będzie wyciąć? | Jeżeli będzie planowane usunięcie guza to tak. Nacieki zawsze utrudniają usunięcie wszystkich zmian. zkrainyczarow napisał/a: | po piąte: nie widać wrastania, czy to oznacza to samo co czwarte? | Tak. zkrainyczarow napisał/a: | Torbiel na nerce. Czy to może mieć coś wspólnego z tym guzem, czy to zupełnie inna sprawa? | Torbiel to torbiel. Zmiana łagodna. Moim zdaniem nie ma nic wspólnego z guzem w płucach.
Daj się zbadać, guz jest spory trzeba rozszerzyć diagnostykę aby stwierdzić z czym masz tu do czynienia. Bo narazie jednak radiolog nie okresił charakteru zmiany.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|